A minap kaptam egy figyelemfelhívó e-mailt az egyik biztosító társaságtól, ők nem tudják, hogy mivel foglalkozunk, kizárólag bűnmegelőzési célzattal kerestek meg minket:

„A magyarok jobban félnek a bűncselekményektől, mint más országokban élők – derült ki az európai nagyvárosok statisztikáit összehasonlító kutatásból.
A magyarok egyre elővigyázatosabbak, de még mindig vannak olyan ordító figyelmetlenségek, mint a nyitva hagyott ablak vagy a lábtörlő alá rejtett lakáskulcs. Egy szakértő szerint olyan is előfordult, hogy a háztulajdonos egy ablakra ragasztott cetlivel hívta fel rá a figyelmet, hogy hol található a bejárati kulcs, be is törtek hozzá.

Hogyan védekezzünk?

– Nem biztos, hogy mindenki tud riasztót venni a házához, de az a minimum, hogy zárjuk be az ajtót.
– Használjunk több zárat, és tegyünk fel rácsot az ajtóra, ablakra (főként földszinti lakások és utcafronti házak esetén).
– Nagyobb értékeinket védjünk komolyabb biztonsági rendszerrel, pl. kamerákkal.
– Az a legjobb, ha együtt alkalmazzuk a mechanikus és az elektronikus védekezést, azaz rács és riasztó is van a házon. A szakértő szerint ugyanis az elkövető nem fog nekimenni egy olyan rendszernek, amelynek a feltörése sok munkát igényel.

Figyeljünk egymásra! A lakók egymás iránti közömbössége megkönnyíti a betörők dolgát, viszont a közösség összefogása és figyelme jelentős bűnmegelőzési eszköz lehet.”

Ez a néhány sor juttatta eszembe a tavalyi szilveszterünket. Biztos nem volt semmi a sorok között, mégis az ünnep közeledtével, az a gondolat férkőzik be a fejünkbe, hogy egyre közelebb kerülünk ahhoz a naphoz, amikor az idei évet lassan lezárjuk és következik egy új, még boldogabb év.

Így volt ez az előző év végén is, egy kedves barátunk invitálására, szilveszteri party-ra voltunk hivatalosak. A közös óévbúcsúztatást, családos, gyerekek zsibongásával teli, zenével kísért, kocsonya-evős, finom édes és sós házi készítésű süteményekkel és sok nevetéssel képzeltük el. Ez így is volt, nagyon kellemesen telt az idő egészen addig, mígnem egy telefonhívás meg nem zavarta, kicsivel éjfél előtt. Pont annyi időnk maradt, hogy mindenkivel koccintsunk, természetesen alkoholmentes pezsgővel és már indultunk is.

A váratlan hívásra sajnos számítottunk, nem az első eset, hogy autóba ültünk és mentünk egy címre, ahol betörés történt – de képzeljék el, milyen érzés lehet az, amikor egy szilveszteri vendégségben azzal hívnak fel a szomszédok, hogy betörtek hozzánk!

Sajnos a statisztikák szerint az év többi hónapjában az első három héten szoktak „dolgozni” a betörők, kivéve decemberben, mert akkor nem hagyják szó és tett nélkül az utolsó hetet sem, amikor a tulajdonosok rokonlátogatóba, vagy vendégségbe mennek, esetleg elutaznak egy kis kikapcsolódásra, ami kiváló alkalom arra, hogy az otthonunkból elvigyék a készpénzt, ékszereket vagy kisebb, mozdítható, értékes tárgyainkat. Előzze ezt meg!

Készíttessen biztonsági ajtórácsot és ablakrácsot!

Döntse el Ön, hogy melyik zárral érezné magát biztonságban, vizsgáltassa meg zárait!

biztonsági rács, ajtórács, ablakrács

zarcsere