Először is, tekintsünk vissza egy-két gondolat erejéig a múltba… milyen folyamatot is jelent az, hogy egy fémdarabból elkészül egy szerszám, vagy valamilyen használati eszköz!

A kovácsolás a fémek képlékeny alakításának legősibb módszere, már a bronzkorból is maradtak fenn erre utaló leletek. Kovácsoláskor a fémet általában két szerszám, alakító felületei között, ütésekkel vagy nyomással formálják. Alakíthatják melegen, hidegen vagy fél-meleg állapotban. A kovácsolás az eredeti durva szövetszerkezet finomabbá teszi, a helyesen megválasztott technológiával a szálelrendeződés a majdani igénybevételnek megfelelően alakítható úgy, hogy javuljanak a darab mechanikai tulajdonságai. A kovácsdarabok minősége az alakítás után hőkezeléssel tovább javítható. A kovácsolás lehet kézi vagy gépi, utóbbi lehet szabadalakító vagy süllyesztékes.

A kézi kovácsoláson általában azt a műveletet értjük, amikor a munkadarabot kovácsüllőn vagy kovácssatuban, kézi kalapáccsal vagy egyéb segédeszközök igénybevételével alakítják. Évszázadokon át így állították elő a kéziszerszámokat, a háztartási és a gazdasági eszközöket a szegtől kezdve a kapáig, a fegyvereket és a páncélokat, valamint a dísztárgyakat. Az eljárás a gépi kovácsolás terjedése ellenére máig fennmaradt például a patkolókovácsok (lókovácsok) és a művészi termékeket előállító díszműkovácsok esetében is. A kovács szakmából fejlődött ki a lakatos szakma.

A kovácsolás célszerű módszerét a gyártás költségei határozzák meg, ez pedig elsősorban a sorozatok nagyságától függ. A gyártási költség tényezői: a forgácsolási költség, a süllyesztékszerszám költségei, a melegítés, a gépek működtetése, az élőmunka stb.

 Maradjunk egy gondolat erejéig még a költségeknél, a megrendelők igényei között egyre inkább előtérbe került, hogy hasonlóan esztétikus termékeket szeretnének vásárolni, alacsonyabb áron, ezért gépi kovácsolású vasanyagból, olcsóbb technológiával előállított, úgynevezett kovácsoltvas jellegű rácsok is kaphatóak napjainkban, elérhető áron.

 Több ezer oldalon lehetne még folytatni a technológia ismertetését, de nem ez a célunk, inkább a figyelemfelkeltés! A precíz, aprólékos, nagy szakmai tapasztalatot és gyakorlati tudást igénylő kézi gyártást lassanként felváltotta a gépesítés, ami a megnövekedett mennyiségeknek is köszönhető. A termékek skálája is szélesedett, előtérbe kerültek a biztonsági követelmények megjelenésével az erkélykorlátok, ablakrácsok és ajtórácsok:

kovacsoltvas ablakracs

kovacsoltvas erkélyrács

Nemrégiben egy kedves megrendelő, azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy a fenti képen lévő erkélykorlátnak a mintája alapján szeretne az ablakaira biztonsági rácsot készíttetni, gyermekei biztonsága érdekében, hogy több emeletnyi magasságból ne tudjanak kiesni az ablakon.

 

Íme festés előtt az elkészített kovácsoltvas jellegű ablakrács:

kovácsoltvas ablakrács

kovácsoltvas jellegű ablakrács

Kérésének volt még egy különlegessége, hogy nem a megszokott fekete színben, hanem fehérre fújva kérte! Tehát bátran keressenek minket speciális igényeikkel kapcsolatban!

 

 

kovácsoltvas jellegű ablakrács

kovácsoltvas jellegű ablakrács

 

 

kovácsoltvas jellegű ablakrács

kovácsoltvas jellegű ablakrács

 

Keressen minket bizalommal!

Telefon:  + 36 20 367 0268

Email: info[kukac]ajtoablakracs.hu

Kapcsolatfelvételi űrlap